Boksen en kickboksen is een prettige manier van sporten. Het is niet alleen goed voor de Peter Aerts of Semmy Schilts onder ons maar voor een ieder die wilt werken aan zijn of haar conditie, wat stress kwijt wilt of gewoon interesse heeft in de sport. Je traint namelijk niet alleen je boks skills maar je wordt er ook sterk van en bouwt er een ongelooflijke conditie mee op. Boksen is ook Ć©Ć©n van de meest effectieve manieren om vet te verbranden. Je kunt boksen tegen een sparringpartner of tegen een bokszak of ander stootkussen. In de volgende blog bespreken we hoe je het beste uit een bokszak training haalt, welke bokszak oefeningen er zijn en laten we een bokszak training schema’s zien. Boksen heeft een positieve impact op je leven, fysiek en mentaal. We zetten alle voordelen van trainen op een bokszak voor je op een rijtje.

Bokszak training en de voordelen

Stressverminderend

Er is niets zo heerlijk als na een hectische dag al je stress en frustraties van je af te slaan op een bokszak. Verstand op nul en gaan. Met een intense training kun je echt je hoofd helemaal leegmaken. Hoe bevrijdend is dat wel niet? Regelmatig sporten helpt je om stress beter onder controle te houden, iets wat zeker van pas komt in deze jachtige tijden.

Opbouwen van conditie

Wanneer je begint met boksen, zul je al snel merken dat je hartslag omhoogschiet. Je bent voortdurend in beweging, waardoor je conditie geleidelijk verbetert. Tijdens het boksen wissel je constant tussen actieve periodes en rustmomenten. Dit type training staat bekend als HIIT (High Intensity Interval Training), omdat je hartslag voortdurend fluctueert gedurende de training.

Verstevigen van spieren

Boksen is de perfecte combinatie van cardio- en krachttraining in Ć©Ć©n. Het is de ultieme full body workout, dat betekent dat je al je spieren gebruikt en sterker maakt.

Verbranden van caloriƫn

Boksen is een van de meest calorieverbrandende sporten die er zijn. Het regelmatig volgen van bokszaktrainingen is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Je werkt niet alleen aan je conditie, maar bouwt ook spieren op en verbrandt aanzienlijke hoeveelheden calorieƫn per uur. Zoals eerder genoemd, blijf je voortdurend in beweging, waardoor je hartslag hoog blijft. Hierdoor verbrand je met een half uur boksen net zoveel calorieƫn als met een uur wandelen. Bovendien zorgt boksen voor een afterburn-effect, wat inhoudt dat je nog steeds calorieƫn verbrand na het sporten. Dus je kunt veilig na je boks work-out op de bank ploffen en netflixen.

Goed voor je zelfvertrouwen

Boksen geeft je zelfvertrouwen een flinke boost. Je traint met gevechtssituaties, leert je grenzen kennen en ontdekt wat je lichaam allemaal kan. Door te boksen krijg je controle over je eigen lichaam, waardoor je beter weet hoe te handelen als er iets gebeurt.

Energie opwekkend

Plof je na een lange werkdag het liefst op de bank met een filmpje? Dan ben je vast niet de enige. Maar ook om dit futloze gevoel tegen te gaan is boksen het perfecte middel. Je lichaam wordt tijdens boksen tot het uiterste gedreven en maximaal uitgedaagd. Het gevolg hiervan is dat je bloedsomloop wordt gestimuleerd en zuurstof naar je hersenen gaat wat weer zorgt voor meer informatie. Dus ligt er nog werk op je te wachten? Ga boksen, je zult zien dat je daarna een stuk productiever bent!

Verbeter je algehele fitheid

Boksen behoort tot de top als het gaat om het opbouwen van je totale fitheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het een van de snelste manieren is om je algehele fitheid te verbeteren. Het vereist diverse vaardigheden, waaronder uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, kracht en hand-oog coƶrdinatie.

Wat heb je nodig voor een bokszak training?

De volgende dingen heb je nodig om te trainen tegen een bokszak:

Een goede ruimte

Bij veel sportscholen hangen tegenwoordig ook bokszakken. Wil je liever niet de deur uit dan kun je ervoor kiezen om een bokspaal of bokszak voor thuis aan te schaffen. Ga dan eerst na of je er een goede ruimte voor hebt. De ruimte moet hoog en groot genoeg zijn en als je een bokszak wilt ophangen heb je ook een stevig plafond of stevige muur nodig.

Bokszak of bokspaal

Een bokszak training zonder bokszak is vrij lastig. Bedenk eerst of je gaat boksen of kickboksen. Als je alleen gaat boksen heb je aan een bokszak van 100 of 120 cm genoeg. Wil je ook trappen dan heb je een bokszak van 150 of 180 cm nodig of een bokszak op voet / bokspaal. Weet wel dat een kleinere bokszak ook minder zwaar is en daarom kan gaan zwieren, wat vervelend kan zijn, daarom kiest men vaak sowieso voor een langere en zwaardere bokszak.

Bokshandschoenen

Als je begint met bokszaktraining, is het belangrijk om de goede handschoenen te hebben om blessures te voorkomen en een effectieve training te kunnen doen. Er zijn handschoenen die enkel en alleen tegen een bokszak gebruikt kunnen worden, deze heten zakhandschoenen. Ze zijn wat dunner dan bokshandschoenen. Als je al wat ervaring hebt, kun je deze prima gebuiken. Voor beginners is het soms verstandiger om te trainen met gewone (kick)bokshandschoenen op de bokszak. Dit minimaliseert het risico op blessures en is daarom aan te raden. Als beginner is je techniek nog niet zo verfijnd dat je stoten heel nauwkeurig kunt plaatsen. Er bestaat een kans dat je verkeerd slaat of met je duim de bokszak raakt, wat blessures kan veroorzaken. Dit wil je natuurlijk vermijden. Voor beginners is het daarom aan te raden om gewone bokshandschoenen te gebruiken tijdens het trainen op de bokszak. Deze bieden betere bescherming voor je handen en voorkomen blessures aan je duim. Bovendien hebben deze bokshandschoenen polsversteviging, waardoor je polsen minder belast worden.

Scheenbeschermers

Als je gaat kickboksen op de bokszak of bokspaal kan het prettig zijn scheenbeschermers te dragen. Dan is het meestal het beste om te kiezen voor scheenbeschermers van katoen. Deze zijn vaak dunner, maar bieden toch voldoende demping. Bovendien zijn katoenen scheenbeschermers vaak goedkoper in de aanschaf.

Lekker zittende kleding

Draag tijdens het trainen tegen een bokszak kleding dat vooral prettig zit. Dat houdt in dat het je veel bewegingsvrijheid moet bieden. Er zijn ook speciale boks- en kickboksbroekjes, deze zijn licht van gewicht en hebben vaak een split aan de zijkant zodat je vrij kunt bewegen.

Begin met bokszak training

Nu je de voordelen kent en weet wat je allemaal nodig hebt voor een bokszak training kun je aan de slag. Als eerste is het essentieel om ervoor te zorgen dat je basishouding correct is, want dat is het allerbelangrijkste. Met een optimale houding ben je het best in staat om een klap op te vangen en terug te slaan. Hierdoor kun je snel reageren op verschillende situaties, blijf je altijd in balans en kun je je volledige lichaamsgewicht achter de stoot zetten, wat resulteert in een krachtige impact.

Bokszakoefeningen

Bij het boksen draait het voornamelijk om het toedienen van stoten. Dit gebeurt niet alleen tijdens het sparren met je tegenstander, maar ook tijdens het trainen met een bokszak, boksbal of stootkussens. De belangrijkste stoten in het boksen zijn de jab, cross, hook en uppercut. Tijdens het kickboksen worden lowkicks en high kicks geven. Deze twee traptechnieken zijn onmisbaar in je bokszaktraining en zijn ideaal uit te voeren tijdens de bokszak of bokspaal. Met de low- en high kick kun je je bokszakoefeningen perfect uitvoeren. Je kunt uiteraard zelf bepalen hoe je wilt trainen, welke oefeningen je wilt gaan doen en hoe lang. We laten je hieronder een schema zien die je zelf kunt aanpassen als dat nodig is, bv. meer minuten of het aantal keer verhogen. Wil je uitgebreidere schema’s zien ga dan naar onze blog Bokstraining schema voor thuis.

Boks schema

  • 5 minuten warming-up (springtouw, knieheffen, jumping jacks, etc.)
  • 3 x 2 minuten boksen op de bokszak
  • 1 minuut rust tussen de sets
  • 3 x 1 minuut schoppen op de bokszak
  • 30 seconden rust tussen de sets
  • 3 x 1 minuut knieĆ«n en ellebogen geven op de bokszak
  • 30 seconden rust tussen de sets
  • 5 minuten cooling-down (stretchen)

Tot slot

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. Eenieder heeft zijn eigen tempo, kracht en doelen. Veel plezier en succes met de bokstrainingen!!!

Best geteste bokszakken

King Deal
Topkeus
v.a. 139,90 v.a. 119,90
Topkeus
v.a. 129,90
Topkeus
v.a. 99,90

Best geteste bokshandschoenen

King Deal
+ Luxe Tas
149,90 119,90
King Deal
+ Luxe Tas
King Deal
Topkeus

Kom je er niet helemaal uit, heb je vragen, opmerkingen of wil je ons gewoon bedanken, dan kun je altijd even hier bij de veelgestelde vragen kijken,Ā onze klantenservice bellen via 085 888 1015 (ma-vr 10.00-17.00), het contactformulier invullen, ons mailen via info@fightplaza.nl of gewoon een whatsapp sturen.

Wij helpen jou graag!!!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Fightplaza gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.