Je wilt bokshandschoenen, maar hoe te kiezen?

Bij het kopen van vechtsporthandschoenen is het allereerst belangrijk om te kijken waar je de handschoenen voor gaat gebruiken. Als je de handschoenen alleen op een bokszak gaat gebruiken zijn er andere zaken belangrijk dan wanneer je ook gaat sparren met de handschoenen. (Kick) bokshandschoenen hebben meer padding ter bescherming van jezelf en de ander, deze kun je gebruiken om te sparren maar ook tegen een bokszak, bokspaal of stootkussen. Bokszakhandschoenen hebben minder padding om een beter gevoel te krijgen van jouw slagen. Dit is perfect voor als je echt aan je techniek wilt werken. Begin je net met boksen op een bokszak of bokspaal dan kun je het beste (kick)bokshandschoenen gebruiken, deze geven net wat meer bescherming voor je handen en polsen. Mocht je ook aan grappling of MMA doen dan kun je beter kijken binnen de categorie MMA-handschoenen. Mocht je al les hebben dan raden wij jou aan om eerst je trainer te raadplegen voor het uitkiezen van je nieuwe (kick) bokshandschoenen. Hij of zij kent jou waarschijnlijk het beste en weet welke maat jij nodig hebt. Weet je al dat je (kick)bokshandschoenen nodig hebt en is het dus niet nodig hier verder te lezen gaan dan naar de blog Alles over (kick)bokshandschoenen. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben dan kun je ons altijd even een mail sturen of bellen op 085 888 1015. Een tip die wij jou willen meegeven. Gebruik echter altijd binnenhandschoenen of bandages. Dit voor extra bescherming van jouw handen, een langere levensduur van jouw handschoenen en een optimale hygiëne. Hieronder zie je de verschillende categoriën in vechtsporthandschoenen.

Gewichten en maten?

Het eerste belangrijke verschil dat we hier aantreffen is het verschil tussen bokszakhandschoenen en (kick) boxhandschoenen. Bokszakhandschoenen hebben de wel bekende maten S, M, L, XL etc. Deze handschoenen zijn licht en hebben minder beschermingsmateriaal. Dit zorgt voor veel impact van de stoten. (Kick)bokshandschoenen worden aangeduid in OZ (ounces), dit geeft het gewicht van de handschoen aan. Hoe zwaarder de handschoen, hoe meer demping de handschoen bevat en hoe groter de handschoen van binnen en buiten is. Deze handschoenen zijn te krijgen vanaf 4oz tot en met wel 22 ounce.

Welke maat bokszakhandschoenen heb ik nodig?

In onderstaande tabel staat de richtlijn voor de maatvoering bij bokszakhandschoenen.

MaatCategorie
XSKleine kinderhand
SKinderhand, kleine dameshand
MDameshand, kleine herenhand
LHerenhand
XlGrote herenhand
XXLZeer grote herenhand

Welke maat (kick)bokshandschoenen heb ik nodig?

Normaal gesproken trainen kinderen met 2 OZ, 4 OZ, 6 OZ, 8 OZ of 10 OZ (kick)bokshandschoenen, vrouwen met 10 OZ, 12 OZ of 14 OZ (kick)bokshandschoenen en mannen met 14 OZ of 16 OZ (kick)bokshandschoenen. Zwaargewichten maken over het algemeen gebruik van 16 OZ of 18 OZ (kick)bokshandschoenen en enkele uitzonderingen gebruiken zelfs 20 OZ of 22 OZ (kick)bokshandschoenen. Door met zwaardere handschoenen te trainen wordt de training intensiever door het gewicht aan je handen. Tijdens wedstrijden wordt er gevochten met 10 OZ (kick)bokshandschoenen en zul je hier dus profijt van hebben. Let wel even op dat je geen klappen krijgt, want ook die zullen wat harder aankomen dan tijdens de training 😉 In de onderstaande tabel staat zowel het gewicht als de handomvang (zonder bandages) gegeven ter indicatie voor het aantal oz kickbokshandschoenen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat bokshandschoenen kiest, is het verstandig om dus te kijken naar zowel je gewicht als de omvang van je hand (gemeten onder de knokkels, zonder de duim). Let wel, dit zijn echt richtlijnen !!!

GewichtCategorieHandomvangGewicht/Maat
Tot 30 kgMini’s9–11,5 CM4 OZ
30-40 kgJeugd11,5–14 CM6 OZ
40-50 kgJeugd14-16,5 CM8 OZ
50-60 kgJeugd, Senioren (wedstrijden)16,5-19 CM10 OZ
60-75 kgSenioren (trainen, sparren)19-21,5 CM12 OZ
75-85 kgSenioren (trainen, sparren)21,5-24 CM14 OZ
85-100 kgSenioren (trainen, sparren)24-26,5 CM16 OZ
boven 100 kgSenioren (trainen, sparren)>26,5 CM18 OZ
de juiste handschoenen kiezen

De sluiting van (kick)bokshandschoenen

Bij bokshandschoenen heb je de keuze tussen een klittenbandsluiting (velcro) of vetersluiting. Veruit de meest gekozen sluiting is de velcro sluiting. Deze is razendsnel en kun je zelf makkelijk sluiten. Bij een vetersluiting sluit de handschoen zich nog beter om de pols, wat zorgt voor extra stabiliteit. Nadeel van veters is dat je hier altijd iemand anders bij nodig hebt. Vetersluitingen worden vooral bij wedstrijdhandschoenen gebruikt. Bij de klittenbandsluiting is het belangrijk dat de sluiting goed om je pols gefixeerd zit en genoeg kleefvlak heeft. Ook zijn er handschoenen met een extra lange sluiting voor nog meer stabilisatie.

Padding/Vulling van (kick)bokshandschoenen

Kijk goed naar de soort padding die in een (kick)bokshandschoen verwerkt is. Meestal geldt, hoe meer padding hoe minder kans op knokkelblessures en blessures voor je trainingspartner. Een duurdere handschoen heeft vaak een betere een duurzamere padding.

Leren of kunstleren (kick)bokshandschoenen

In de regel geldt dat lederen bokshandschoenen langer mee gaan. De kans dat leer scheurt, met name bij de naden, is vaak kleiner. Wel is het zo dat in de loop der tijd er zoveel kwalitatief hoogwaardige kunstlederen handschoenen zijn ontwikkeld, dat deze kwaliteit soms nog beter lijkt. Alles is hierbij afhankelijk van het soort leer en kunstleer.

Stiksels en voering van (kick)bokshandschoenen

Voor de stevigheid van een (kick)bokshandschoen is het van belang dat de naden goed gestikt zijn en op kritieke punten vaak dubbel gestikt (de punten waar veel druk op staat en komt tijdens het stoten). De voering is vaak van stof en mag geen oneffenheden vertonen.

De pasvorm van (kick)bokshandschoenen

Een (kick)bokshandschoen moet uiteraard lekker zitten. Let hierbij op twee dingen. De vingers moeten genoeg bewegingsruimte hebben in de handschoen en de duim moet tijdens het maken van een vuist de natuurlijke stand kunnen aanhouden. Is dit niet het geval dan is de kans dat je je duim een keer kneust of breekt een stuk groter.

Bandages en binnenhandschoenen

Aan het begin van dit artikel is het al vermeld. Gebruik altijd bandages of binnenhandschoenen. Dit ter voorkoming van blessures.

Best geteste bokshandschoenen / kickbokshandschoenen

Actie
+ Luxe Tas
149,90 119,90
Actie
+ Luxe Tas
Actie
Topkeus
Topkeus
Topkeus
Topkeus

Kom je er niet helemaal uit, heb je vragen, opmerkingen of wil je ons gewoon bedanken, dan kun je altijd even hier bij de veelgestelde vragen kijken, onze klantenservice bellen via 085 888 1015 (ma-vr 10.00-17.00), het contactformulier invullen, ons mailen via info@fightplaza.nl of gewoon een whatsapp sturen.

Wij helpen jou graag!!!

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
Wij gebruiken cookies om het winkelen bij Fightplaza gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.