Gratis verzending boven €75,-*

100 dagen retourrecht

Achteraf betalen

100 dagen retourrecht

Gratis verzending boven €75,-*

Achteraf betalen

Je wilt handschoenen, maar hoe te kiezen?

Bij het kopen van handschoenen is het allereerst belangrijk om te kijken waar je de handschoenen voor gaat gebruiken. Als je de handschoenen alleen op een bokszak gaat gebruiken zijn er andere zaken belangrijk dan wanneer je ook gaat sparren met de handschoenen. (Kick) bokshandschoenen hebben meer padding ter bescherming van jezelf en de ander. Bokszakhandschoenen hebben minder padding om een beter gevoel te krijgen van jouw slagen. Mocht je ook aan grappling of mma doen dan kun je beter kijken binnen de categorie mma-handschoenen. Mocht je al les hebben dan raden wij jou aan om eerst je trainer te raadplegen voor het uitkiezen van je nieuwe (kick) bokshandschoenen. Hij of zij kent jou waarschijnlijk het beste en weet welke maat jij nodig hebt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben dan kun je ons altijd even een mail sturen of bellen op 085 888 1015.

Een tip die wij jou willen meegeven. Gebruik echt altijd binnenhandschoenen of bandages. Dit voor extra bescherming van jouw handen, een langere levensduur van jouw handschoenen en een optimale hygiëne.

Gewichten en maten?

Het eerste belangrijke verschil dat we hier aantreffen is het verschil tussen bokszakhandschoenen en (kick) boxhandschoenen. Bokszakhandschoenen hebben de wel bekende maten S, M, L, XL etc. Deze handschoenen zijn licht en hebben minder beschermingsmateriaal. Dit zorgt voor veel impact van de stoten.
Bokshandschoenen worden aangeduid in OZ (ounces), dit geeft het gewicht van de handschoen aan. Hoe zwaarder de handschoen, hoe meer demping de handschoen bevat en hoe groter de handschoen van binnen en buiten is. Deze handschoenen zijn te krijgen vanaf 4oz tot en met wel 22 ounce.

Maat bokszakhandschoenen:

In onderstaande tabel staat de richtlijn voor de maatvoering bij bokszakhandschoenen.

MaatCategorie
XSKleine kinderhand
SKinderhand, kleine dameshand
MDameshand, kleine herenhand
LHerenhand
XLGrote herenhand
XXLZeer grote herenhand

Gewicht (kick) bokshandschoenen:

Normaal gesproken trainen kinderen met 6, 8 of 10 oz, vrouwen met 10, 12 of 14 oz en mannen met 14 of 16 oz. Zwaargewichten maken over het algemeen gebruik van 16 of 18 oz handschoenen en enkele uitzonderingen gebruiken zelfs 20 oz of 22oz handschoenen. Door met zwaardere handschoenen te trainen wordt de training intensiever door het gewicht aan je handen. Tijdens wedstrijden wordt er gevochten met 10oz en zul je hier dus profijt van hebben. Let wel even op dat je geen klappen krijgt, want ook die zullen wat harder aankomen dan tijdens de training 😉

In de onderstaande tabel staat zowel het gewicht als de handomvang (zonder bandages) gegeven ter indicatie voor het aantal oz kickbokshandschoenen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste maat bokshandschoenen kiest, is het verstandig om dus te kijken naar zowel je gewicht als de omvang van je hand (gemeten onder de knokkels, zonder de duim). Let wel, dit zijn echt richtlijnen !!!

GewichtCategorieHandomvangGewicht/Maat
Tot 30 kgMini’s4oz
30-40 kgJeugd6oz
40-50 kgJeugd14-16,5 cm8oz
50-60 kgJeugd, Senioren (wedstrijden)16,5-19 cm10oz
60-75 kgSenioren (trainen, sparren)19-21,5 cm12oz
75-86 kgSenioren (trainen, sparren)21,5-24 cm14oz
86-100 kgSenioren (trainen, sparren)24-26,5 cm16oz
boven 100 kgSenioren (trainen sparren)26,5 en hoger18oz

De sluiting:

Bij handschoenen heb je de keuze tussen een klittenbandsluiting (velcro) of vetersluiting. Veruit de meest gekozen sluiting is de velcro sluiting. Deze is razendsnel en kun je zelf makkelijk sluiten. Bij een vetersluiting sluit de handschoen zich nog beter om de pols, wat zorgt voor extra stabiliteit. Nadeel van veters is dat je hier altijd iemand anders bij nodig hebt. Vetersluitingen worden vooral bij wedstrijdhandschoenen gebruikt. Bij de klittenbandsluiting is het belangrijk dat de sluiting goed om je pols gefixeerd zit en genoeg kleefvlak heeft. Ook zijn er handschoenen met een extra lange sluiting voor nog meer stabilisatie.

Padding/Vulling:

Kijk goed naar de soort padding die in een handschoen verwerkt is. Meestal geldt, hoe meer padding hoe minder kans op knokkelblessures en blessures voor je trainingspartner. Een duurdere handschoen heeft vaak een betere een duurzamere padding.

Leer of Kunstleer:

In de regel geldt dat lederen bokshandschoenen langer mee gaan. De kans dat leer scheurt, met name bij de naden, is vaak kleiner. Wel is het zo dat in de loop der tijd er zoveel kwalitatief hoogwaardige kunstlederen handschoenen zijn ontwikkeld, dat deze kwaliteit soms nog beter lijkt. Alles is hierbij afhankelijk van het soort leer en kunstleer.

Stiksels en voering:

Voor de stevigheid van een handschoen is het van belang dat de naden goed gestikt zijn en op kritieke punten vaak dubbel gestikt (de punten waar veel druk op staat en komt tijdens het stoten). De voering is vaak van stof en mag geen oneffenheden vertonen.

De pasvorm:

Een bokshandschoen moet uiteraard lekker zitten. Let hierbij op twee dingen. De vingers moeten genoeg bewegingsruimte hebben in de handschoen en de duim moet tijdens het maken van een vuist de natuurlijke stand kunnen aanhouden. Is dit niet het geval dan is de kans dat je je duim een keer kneust of breekt een stuk groter.

Bandages en binnenhandschoenen:

Aan het begin van dit artikel is het al vermeld. Gebruik altijd bandages of binnenhandschoenen. Dit ter voorkoming van blessures.

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.
Hé sportieveling, als je onze site gebruikt krijg je van ons cookies. Klik op OK als je dat goed vindt.